woensdag 5 juni 2013

LIVE...food
Mijn zus(je) kwam met een leuk idee, sushi maken. Sushi komt oorspronkelijk uit Japan, het is een koud hapje met rijst, vis en/of groenten soms ingepakt in zeewier. Zelf vond ik sushi maken een beetje intimiderend, omdat de weg naar sushi buiten alle Europese kookroutes loopt! Ook vergt het enige motoriek om de sushi in een ronde vorm te rollen, dusss. Maar als je zus(je) het vraagt start je zonder nadenken, weg intimidatie..Hallooow, Sushi-Sister Time! 
 Wat heb je nodig? Voor  5 verschillende sushi...(Wij hebben wel onze creatieve breinen laten werken en eigen invulling gegeven aan de sushi variaties, so don't shoot me als je een paar niet kent!)

  • Een sushi kit. Wij waren nog geen pro's dus enige begeleiding leek ons handig. Uiteindelijk kan je ook losse spullen kopen. Wij hadden echt de smaak te pakken en hebben diezelfde dag ook nog losse producten gehaald en bereidt ;) Totally in luv with SUSHI!
  • Wortel
  • Komkommer
  • Paprika
  • Kleine garnaaltjes
  • Plakjes zalm
  • Plakjes tonijn
  • Sesam zaad / pinda's
  • Mayonaise
  • Kaas
  • Halve ui
  • Teen knoflook
Snij alles in reepjes, zorg dat de reepjes rond de 5 millimeter doorsnee zijn, de zalm/tonijn mag wel iets breder. Leg de paprika in zijn geheel in de oven op 200 graden voor 20 minuten. De paprika is dan wat zachter en zoeter en je kunt de schil er makkelijk af pellen. Ondertussen kook je de rijst en bak je de ganaaltjes. Leg de garnaaltjes (handje vol) in de pan met een gesnipperd  uitje en een fijn geneden teen knoflook. Even bakken in olie totdat ze oranje/roze zijn en dan van het vuur afhalen. De garnaaltjes mogen nu afkoelen tot kamertemperatuur! Ik heb ook de gesneden wortels heel even in kokend water gedaan, dan zijn ze wat zachter maar nogsteeds knapperig. Als alles voorbereidt is pak je het rol matje en het zeewier. Maak het matje nat onder de kraan. Wij hebben ervoor gekozen om de sushi klein te houden, zodat je het in 1 hap kunt opeten. Mmmmmm.
 Vergeet ook niet tijdens het rollen een moment te nemen om te proeven, of eigenlijk een paar momenten! :) Zucht...oké 10 momenten waren het, wel verdeelt over 2 uur! ;)
Hoe pak je het verder aan? Gewoon heerlijk knoeien en genieten. Wij hebben 3 sushi vormen uitgeprobeerd. Wij wilden niet te grote sushi (2 cm breed) dus dit betekende een dunne laag rijst en het op maat knippen van de nori 1.Ronde sushi met zeewier: Leg de nori/zeewierblad op het matje. Je kunt de nori op maat knippen zodat het alleen aan de buitenkant komt, maar je kunt ook zo rollen dat het zeewier als een slakkenhuis meedraait naar buiten toe. Schep nu wat afgekoelde rijst op de nori en verspreid het met een lepel, zodat er 5 millimeter rijst op de nori ligt. Laat 1 cm onbedekte nori over, deze heb je nodig om dicht te plakken( evt. met water). Leg de groente/vis in het midden en begin met rollen!  2. Ronde sushi zonder zeewier. Lijkt op werkwijze 1 maar dan zonder de nori...Zorg wel dat je matje goed nat is! Als de rijst steeds aan het matje plakt kan je ook vershoudfolie gebruiken om te rollen. 3. Pak een rechthoekige schaal en schep de rijst tot 2 cm hoog, druk het goed aan. Laat het goed afkoelen en snij rechthoeken (3x2 cm). 

Nu dan de 5 combinaties:

Ronde sushi met zalm, zie voor werkwijze vorm 1
  • 1 reepje komkommer.
  • 1 reepje zalm
  • rijst
  • nori/zeewierbladen
  • Spuit een toefje mayonaise op de sushi/hapje
  • Snufje zout en peper
Ronde sushi met tonijn, zie voor werkwijze vorm 1
  • nori
  • rijst
  • 1 reepje komkommer.
  • 1 reepje tonijn
  • Spuit een toefje mayonaise vermengt met wasabi op de sushi
Ronde sushi met een garnaaltje, zie voor werkwijze vorm 1
  • nori
  • rijst
  • 1 reepje komkommer
  • 1 reepje paprika
  • garnaaltje met ui, deze leg je op de sushi
  • snufje zout en peper
Ronde sushi met groenten, zie werkwijze vorm 2
  • rijst
  • 1 reepje komkommer
  • 1 reepje papika
  • 1 reepje wortel
  • stukjes pinda/ sesam zaad voor om de sushi heen
  • evt een schepje sate saus op de sushi  
Rechthoekige sushi met zalm, zie werkwijze vorm 3
  • Rijst
  • Zalm
  • Kaas
  • Flamberen 
 Zet de sushi op een leuk bordje. Vergeet niet de sojasaus!...SMULLEN!
 Deze poging van Sushi Sister-time was echt heel leuk. Uiteindelijk hebben wij spontaan mensen uitgenodigd en hebben uiteindelijk 9 personen meegesmuld. Nu dat ik het een klein beetje onder de knie heb, ben ik alweer een volgende keer aan het plannen. Het lijkt me heel leuk om met een groep vrienden sushi te maken en vervolgens gezellig te tafelen. Hmz...dat is een leuk plan! :) Xx Devereaux

Geen opmerkingen:

Een reactie posten